Livet under ockupation - seminarier i Stockholm och Göteborg

Träffa aktivisterna Zleikha (55 år) och Anas (18 år) från Al Khalil Hebron på Västbanken och lyssna till deras berättelser om livet under ockupation. De gästar Sverige som en del i Youth Against Settlements Open Shuhada Street-kampanj.
Välkommen till seminarier med dem på Göteborgs Universitet 5/3 och ABF-huset, Stockholm 7/3 - mer info nedan»

 

Arrangemangen är kostnadsfria och hålls på engelska. De anordnas tillsammans med Palestinagruppen i Göteborg, Palestinska Huset i Göteborg, Svenska Palestinakommittén, Emmaus Björkå, Palestinagrupperna i Sverige (PGS), Palmecentret och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och ABF Stockholm.

Göteborg

5/3 17.30 på Annedalsseminariet, Göteborgs universitet. 

Facebookevenemang Göteborg»

Stockholm

7/3 18.30 på ABF Stockholm, Sveavägen 41

Facebookevenemang Stockholm»

 

Bakgrund till kampanjen

Shuhada Street, som en gång var det huvudsakliga ekonomiska navet i Hebron, är sedan 1994 i princip helt stängt för palestinier då den amerikanskfödda israeliska bosättaren Baruch Goldstein, under Ramadans fredagsbön, gick in i Abrahams moské med automatvapen och dödade 29 palestinier och skadade ytterligare 100.

Massakern i Abrahams moské och stängningen av Shuhada street utgjorde startskottet för den politik av tyst förflyttning (quiet transfer) som Israel utför mot palestinierna i stadsdelen H2 i Hebron.

Idag på Shuhada Street har fler än tusen palestinska familjer lämnat sina hem, femhundra butiker blivit igensvetsade av den israeliska militären och 1300 butiksägare på eller i anslutning till Shuhada Street har tvingats stänga. Detta har slagit hårt mot ekonomin och palestiniernas möjlighet till självförsörjning i Hebron. Till exempel är, i stadsdelen H2, 8 av 10 vuxna palestinier arbetslösa och uppskattningsvis 75 procent lever under fattigdomsgränsen, enligt en rapport från OCHA, 2007.

Varje år driver Youth Against Settlements kampanjen Open Shuhada Street lokalt och internationellt. I år 2018 kommer kampanjen för andra gången vara i Sverige, där två palestinska representanter från YAS, den starka kvinnan Zleikha som bor på Shuhada Street och unga killen Anas att besöka Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm mellan den 26 februari och 10 mars.